Minder heroperaties en borstverwijderingen door invoering jodiumzaadje bij borstkanker

Het jodiumzaadje heeft de behandeling voor vrouwen met borstkanker enorm verbeterd. Het Catharina Ziekenhuis was 12,5 jaar geleden de eerste in Nederland die gebruik maakte van deze vriendelijke opsporingstechniek om de exacte plaats van de tumor aan te geven en heeft sinds die primeur al meer dan 1500 vrouwen met borstkanker op deze manier behandeld. Het aantal heroperaties en borstverwijderingen is in deze periode enorm gedaald.

Door gebruik te maken van het jodiumzaadje wordt de afwijking in de borst door de chirurg sneller en beter gevonden, waardoor preciezer geopereerd kan worden met een beter cosmetisch resultaat.

Niet schadelijk
Het jodiumzaadje wordt door een radioloog in een korte procedure en onder lokale verdoving midden in de tumor geplaatst en markeert hiermee de plaats waar de tumor zich in de borst bevindt. Het jodiumzaadje is licht radioactief en geeft een zeer lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving. De straling zorgt er wel voor dat de exacte plaats van de tumor altijd direct wordt gevonden. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje – en daarmee de tumor – opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een gammastralingsdetector.

Lees hier het volledige artikel.