Mogelijk miljoen Nederlanders extra aan de cholesterolverlagers door nieuwe richtlijn

Een nieuwe richtlijn, met grote gevolgen. Een miljoen mensen extra zouden aan de cholesterolverlagers moeten. ‘Dit is de invloed van de big pharma.’
Zelden klonk er onder huisartsen zoveel rumoer om het veranderen van één getalletje. Een simpele bloedwaarde. Om het te laten bepalen hoeven de dokters slechts een van de tweehonderd hokjes aan te kruisen op het formulier voor bloedonderzoek: lipiden. Oftewel: cholesterol.

Het kost je als patiënt een paar minuutjes bij de prikpost, tweemaal per jaar. Bandje om de bovenarm, naald in de binnenkant van de elleboog, een klein buisje vult zich met bloed. Dat gaat naar het ziekenhuislab. Routinewerk − miljoenen mensen hebben een te hoog cholesterol.

Binnen een dag staan de bloedwaarden op het scherm van de huisarts. De 64-jarige patiënt die jaren terug een hartinfarct kreeg, weet dan: is mijn ‘slechte’ LDL-cholesterol 2,3, dan is er niks aan de hand. Maar is het hoger dan 2,5, dan maant de huisarts mij tot een vetarmer dieet en meer beweging, of schrijft me cholesterolverlagers voor, statines, die 2,1 miljoen Nederlanders al slikken. Anders krijg ik binnen afzienbare tijd misschien weer een hartaanval, of een herseninfarct.

Lees hier het volledige artikel.