Mogelijke beeldmanipulatie in invloedrijk alzheimeronderzoek

Deskundigen hebben aanwijzingen gevonden van beeldmanipulatie in tientallen alzheimerstudies, waaronder een invloedrijke studie die in 2006 in Nature is gepubliceerd. Dit heeft het alzheimeronderzoek mogelijk jarenlang de verkeerde kant op gestuurd.

Dit stellen experts in Science.

De Nature-studie ondersteunt de gangbare – maar controversiële – hypothese dat bèta-amyloïde plaques een primaire oorzaak zijn van de hersenziekte. Op basis van deze hypothese proberen onderzoekers een medicijn tegen alzheimer te ontwikkelen. Het biofarmaceutische bedrijf Cassava Sciences is bezig met de ontwikkeling van het experimentele medicijn simufilam, dat de afzetting van amyloïde bèta moet voorkomen.

Neurowetenschapper en arts Matthew Schrag (Vanderbilt University) merkte op dat zijn eigen onderzoek een aantal beweringen van Cassave Sciences tegensprak. Daarom onderzocht hij de artikelen waarop Cassava Sciences zich baseert tot in detail. Hij identificeerde in tientallen artikelen afbeeldingen die waarschijnlijk gewijzigd of gedupliceerd zijn. Bij 34 van deze onderzoeken waren betrokken onderzoekers gelinkt aan Cassava Sciences. Het bedrijf ontkent elk wangedrag.

Lees hier het volledige artikel.