Mogelijke oorzaken van anale jeuk (pruritus ani)

Jeuk rond de anus is een veel voorkomend probleem. Iedereen heeft er wel eens last van. Als de klachten langdurig aanblijven, de hele dag door, dan spreekt men van pruritus ani. De jeuk kan vooral ’s nachts erg hinderlijk zijn.

De huid rond de anus is meestal rood en geïrriteerd, met soms kleine blaasjes of puistjes. De huid kan er ook ruw aanvoelen, met kloofjes en schilfering. Krabben maakt de huidirritatie nog erger, waardoor een (chronische) irritatie, beschadiging en ontsteking van de huid rond de anus kan ontstaan.

Wanneer na de stoelgang een restje ontlasting op de huid achterblijft, kan dit irritatie en jeuk geven. Dit kan gebeuren wanneer de huid rond de anus sterk behaard is, als de werking van de kringspier onvoldoende is, bij afwijkingen van de anus, herhaalde stoelgang, of ingedroogde aambeien (huidflapjes of marisken).

Overmatige slijmafscheiding kan eveneens jeuk geven, door aambeien, een ontsteking van de anus, vaginale afscheiding of een soa bijvoorbeeld, en ook overdreven transpiratie kan irritatie uitlokken. Transpiratievocht in de plooien van het lichaam kunnen leiden tot eczeemplekken. De huid wordt door het vocht week en kan door tegen elkaar schuren kapot gaan. Vooral mensen met overgewicht hebben hierop een verhoogd risico.

Lees hier het volledige artikel.