Nederland niet erg hoopvol over toekomst, blijkt uit eerste ‘hoopbarometer’

Nederlanders zijn niet erg hoopvol over de toekomst. Gevraagd naar hun hoop en verwachtingen op diverse terreinen wordt gemiddeld een 5,57 gegeven – maar net voldoende. 60 procent geeft een 5 of nog minder. Die lage score is ‘zorgwekkend’.

Dat stellen althans de onderzoekers die maandag de eerste ‘Hoopbarometer’ presenteerden. Volgens de opstellers van de index zijn laag opgeleiden, mensen zonder werk of met een laag inkomen aanzienlijk minder hoopvol dan hoog opgeleiden met een goedbetaalde baan.

Dat is niet verrassend, maar wel riskant, zegt onderzoeksleider Patrick Nullens, hoogleraar systematische theologie aan de Universiteit van Leuven. ‘Juist de mensen die hoop het meest nodig hebben, zijn het minst hoopvol. Bij deze mensen is er groter risico op apathie en cynisme. Ze zijn ook vatbaarder voor populisme.’

De barometer is een project van de Goldschmeding Foundation. Deze stichting van Randstad-oprichter Frits Goldschmeding steunt projecten op het gebied van ‘mens, werk en liefde’. De onderzoekers legden 512 Nederlanders stellingen voor, zoals de vraag of geloof hun hoop geeft. Slechts 15 procent gaf op de stellingen gemiddeld een 7 of hoger. Ook dat is zorgelijk, zeggen de onderzoekers, want hoopvolle mensen zijn actief, creatief en staan open voor verandering; goed voor de economie.

Lees hier het volledige artikel.