Nederland moet ‘knokken’ om nieuw tekort aan tests te voorkomen: ‘Druk is enorm’

Dit najaar dreigt een nieuw tekort aan coronatests. Nederland wil het aantal tests sterk opvoeren, maar er zijn zorgen over de beschikbaarheid. De vraag naar de tests groeit wereldwijd enorm.

Dat stelt Edwin Boel, als projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK) mede-verantwoordelijk voor het testproces van GGD’en en laboratoria. Momenteel voert Nederland 20.000 diagnostische tests per dag uit. Twee weken geleden waren dat nog 13.000. Dit najaar moeten het er volgens een schatting van het RIVM dagelijks ongeveer 70.000 zijn. Een van de redenen is dat er dan meer mensen met verkoudheidsklachten zullen rondlopen.

Andere landen kampen met vergelijkbare uitdagingen. Zo wil de VS zijn capaciteit uitbreiden van 800.000 naar misschien wel 10 miljoen tests per dag. ,,De druk vanuit het buitenland is enorm, het blijft knokken om genoeg geleverd te krijgen”, zegt Boel. Hij wijst ook op de kwetsbare positie van fabrikanten van testen, die hun productie in korte tijd extreem hebben moeten opvoeren, en daarbij op hun beurt weer erg afhankelijk zijn van hun leveranciers.

Lees hier het volledige artikel.