Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie: ‘Geen MRI tijdens natuurlijk herstel rughernia’

Veruit de meeste patiënten met een rughernia zijn binnen zes tot achttien weken klachtenvrij. Dan al een MRI-scan laten maken heeft geen zin. Ook na een herniaoperatie een MRI laten maken is niet altijd zinvol.Deze en andere aanbevelingen doet de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) in ‘Verstandige keuzes bij een lage rughernia’. De publicatie is de eerste in een reeks ‘Verstandige Keuzes’, een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de wetenschappelijke verenigingen en ZonMw. Iedere ‘Verstandige Keuze’ bevat evidencebased aanbevelingen waarover artsen en patiënten met elkaar zouden moeten praten voordat de medische behandeling wordt ingezet. ‘Ik zie patiënten bij wie een ingreep zou helpen’, zegt Marcel Daniëls, cardioloog en bestuurslid van de OMS in dagblad Trouw. ‘Een ingreep heeft risico’s terwijl medicijnen vaak nog mogelijk zijn. Voorop staat dat we met de patiënt verstandig kiezen, dus de behandeling die het best bij hem of haar past. Het gaat niet om goedkoop kiezen, maar de kosten mogen ook in de spreekkamer wel een rol spelen.’

Bij lage rughernia wordt artsen ook aangeraden niet te opereren als alleen sprake is van rugpijn, niet te opereren als de beenpijn korter duurt dan zes weken (maar ook niet langer dan zes maanden te wachten), niet te opereren als de dermatoom niet klopt met de beknelde zenuw en nieuwe operatietechnieken alleen toe te passen in klinische trials.

Uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bleek deze week dat bij rughernia de verschillen in de gekozen behandelopties tussen zorgaanbieders groot zijn. In januari begint een klinische registratie naar rughernia en onderzoek naar de zorg in twee regio’s in Nederland.

Bron: Medisch Contact/Artsennet