Negatieve media-aandacht medicijnen beïnvloedt pillengebruik

Hoe meer negatieve media-aandacht voor statines, cholesterolverlagende medicijnen, hoe vaker mensen met de medicatie stoppen, terwijl dat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Media lijken daarmee van invloed op de behandeling van patiënten. Dat schrijven Deense onderzoekers in het tijdschrift European Heart Journal.

In Nederland gebruiken anderhalf miljoen patiënten statines. Eén op de tien patiënten ervaart vervelende bijwerkingen, zoals spierpijn en vermoeidheid. De pillen zijn daarom hoogst controversieel: wie in Google ‘statines’ intikt, komt direct op websites waarin de gevaren breed worden uitgemeten.

Volgens Erik Stroes, hoogleraar inwendige geneeskunde in het AMC, maakt dit dat veel patiënten de behandeling vroegtijdig stoppen. ‘Terwijl je in overleg naar andere statines of een andere dosis kunt overstappen. 70 tot 90 procent van de patiënten heeft dan minder tot helemaal geen bijwerkingen.’ Bij het stopzetten van de behandeling verwijzen veel patiënten naar negatieve berichtgeving in de media, zegt Stroes. Zoals in 2007, toen na een serie kritische uitzendingen van het TROS-programma Radar de telefoontjes ook in de Amsterdamse kliniek binnenstroomden.

Nieuwsberichten
De Deense onderzoekers wilden weten of media-aandacht ook op grote schaal invloed heeft. Hiervoor telden ze alle positieve, negatieve of neutrale nieuwsberichten over statines in Deense media sinds 1996. Deze gegevens koppelden ze aan patiëntinformatie van bijna zevenhonderdduizend statinegebruikers.

Lees hier het volledige artikel.