Niet minder psychofarmaca bij dementie

Het gebruik van *psychofarmaca (*medicijnen tegen psychische aandoeningen) voor mensen met dementie is in de verpleeghuiszorg tussen 2012 en 2014 niet verminderd. Dat geldt zowel voor slaapmiddelen als voor benzodiazepines, neuroleptica/antipsychotica en antidepressiva.

Dit blijkt uit de jongste resultaten van de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut.

Omdat de monitor in 2012 evenmin een afname liet zien, is nu ook onderzocht hoe het gebruik kan worden teruggedrongen. Nog niet 1 op de 5 ondervraagde artsen, zo blijkt uit dit onderzoek, zegt dat er altijd eerst andere disciplines of psychosociale interventies worden ingezet alvorens ongewenst gedrag met psychofarmaca wordt bestreden. Bijna 1 op de 2 artsen schrijft psychofarmaca ‘soms’ of ‘vaak’ onder druk voor; deze druk is groter als het binnen de organisatie ontbreekt aan een eenduidige visie.

Driekwart van de artsen vindt dat het gebruik binnen de eigen organisatie kan worden teruggedrongen.
Het gemiddeld aantal vrijheidsbeperkingen in deze instellingen is in drie jaar wél verminderd, zo blijkt uit de monitor. Ook worden de bewoners vaker bij activiteiten betrokken. Al kan het ook op dat vlak beter: bezigheden als het ophalen van herinneringen (reminisceren), creatieve, sportieve en huishoudelijke activiteiten komen nog weinig aan bod.

Lees hier het volledige artikel.