Nieuw allergenenbeleid met hogere drempelwaarden

Per 1 januari 2024 is een nieuw Nederlands allergenenbeleid van toepassing. De lage Nederlandse drempelwaarden uit 2016 zijn vervangen door nieuwe, hogere waarden. Ook zijn regels voor het waarschuwen op het etiket voor de mogelijke en onbedoelde aanwezigheid van allergenen aangescherpt. Naar verwachting zal het aantal waarschuwingen hierdoor afnemen.

Voorverpakte voedingsmiddelen
Het nieuwe allergenenbeleid geldt voor voorverpakte voedingsmiddelen, is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en uiterlijk 1 januari 2026 moeten alle producten aan de nieuwe regels voldoen. Het nieuwe beleid is gebaseerd op intensief overleg tussen overheid, voedingsmiddelenindustrie en patiëntenorganisaties (Stichting Voedselallergie, Nederlandse Coeliakie Vereniging, ProVeg Nederland en Nederlands Anafylaxis Netwerk) en wordt door al deze partijen enthousiast ontvangen.

Forse verhoging drempelwaarden
De nieuwe drempelwaarden voor allergenen zijn vrijwel allemaal fors hoger dan voorheen en gebaseerd op adviezen van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en de World Health Organization (WHO). Zo is de drempelwaarde voor pinda verhoogd van 0,015 mg naar 2 mg per dosering en voor melk van 0,016 mg naar 2 mg. De drempelwaarden zijn vastgesteld op basis van de FAO-WHO-regel dat maximaal 5 procent van de mensen met voedselallergie een (milde) reactie mag krijgen bij het eten van een product met een allergeengehalte onder de drempelwaarde. De bij het allergenenbeleid betrokken patiëntenorganisaties ondersteunen dit beleid.

Lees hier het volledige artikel.