Nieuwe behandeling tegen hoge bloeddruk

Het UMC Utrecht leidt een landelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling voor hoge bloeddruk. Het uitschakelen van de nierzenuwen kan patiënten helpen waarbij medicijnen niet werken. Deze week is de eerste patiënt behandeld.

Aan het onderzoek zullen driehonderd patiënten deelnemen met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk. Behalve medicijnen krijgen zij een ingreep waarbij de werking van de nierzenuwen wordt uitgeschakeld. Bij een succesvolle behandeling heeft een patiënt jarenlang een lagere bloeddruk dankzij één ingreep.

Nierspecialist Peter Blankestijn van het UMC Utrecht leidt het onderzoek. “In het UMC Utrecht hebben we de ingreep al bij meer dan honderd patiënten uitgevoerd in een eerder onderzoek”, zegt hij. “De resultaten zijn zo gunstig dat we het in groter verband willen bevestigen. Overigens werkt de behandeling bij sommige patiënten veel beter dan bij andere. Met het huidige onderzoek proberen wij ook beter te begrijpen waarom dat zo is.”

Verbinding tussen nier en hersenen
Bij de nieuwe ingreep schakelt de arts de de zenuwverbinding tussen de nier en de hersenen uit. Het gaat om zenuwen die rondom de slagaders liggen die naar de nieren lopen. Via een bloedvat in de lies brengt de arts een katheter naar de nier. Door de katheterpunt te verhitten schakelt de arts de zenuwverbinding uit. Hoewel het werkingsmechanisme nog niet exact bekend is, blijkt uit verschillende kleine onderzoeken dat hoge bloeddruk afneemt na deze ingreep.

Niet elke hoge bloeddruk patiënt komt in aanmerking voor de behandeling. In het onderzoek worden patiënten onderzocht bij wie de bloeddruk niet goed onder controle is ondanks het gebruik van drie soorten medicijnen. Effecten op kwaliteit van leven en kosten komen ook aan bod in de studie. Als effectiviteit en veiligheid worden bevestigd, is het te verwachten dat in de toekomst ook patiënten met minder ernstige hoge bloeddruk in aanmerking komen.

Tijdelijke vergoeding
Aan het onderzoek doen ongeveer twintig ziekenhuizen mee met patiënten uit heel Nederland. Blankestijn heeft het onderzoek opgezet op verzoek van het College voor zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars vergoeden de ingreep sinds 1 januari 2013 voor de komende vier jaar. Op basis van het onderzoek besluiten ze daarna of de ingreep vergoed blijft. Het onderzoek kost ongeveer een miljoen euro. ZonMW financiert ruim de helft daarvan, ook de Nierstichting en katheterfabrikant Medtronic betalen mee.

In Nederland heeft ongeveer dertig procent van de mensen een te hoge bloeddruk. Bij een aanzienlijk percentage werken de pillen niet goed genoeg. Een hoge bloeddruk veroorzaakt mede het ontstaan van hart- en vaatziekten, in het bijzonder hartproblemen en nierfalen.

Bijwerkingen van de nieuwe behandeling lijken minimaal. Patiënten kunnen de nierzenuwen kennelijk ook missen, dat bewijzen mensen met een donornier. Een donornier moet namelijk helemaal ontzenuwd zijn om getransplanteerd te kunnen worden. De ontvangers lijken daar geen hinder van te ondervinden.

Meer informatie op www.renaledenervatie.nl. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wijdt deze week een artikel aan de nieuwe behandeling.

Bron: UMC Utrecht