Nieuwe inventarisatie van voedingsproblemen bij COVID-19

Bij COVID-19 kunnen symptomen optreden die ondervoeding, *sarcopenie (*spierkrachtverlies) en andere problemen in de hand werken. Om in kaart te brengen welke voedingsklachten voorkomen bij mensen die met COVID-19 werden opgenomen in het ziekenhuis, hebben 82 diëtisten van april tot december 2020 metingen gedaan bij deze patiëntengroep.

Het onderzoek
In het COVOED-onderzoek werden 407 mensen onderzocht die met COVID-19 opgenomen waren in het Amsterdam UMC, Zuyderland MC en het Franciscus & Vlietland ziekenhuis. Tijdens de opname in het ziekenhuis en bij begeleiding van een diëtist na ontslag werden de metingen uitgevoerd. De metingen stopten als de consulten bij de diëtist ophielden.

Voedingsproblemen bij COVID-19
Bijna alle patiënten (93 procent) hadden tijdens de opname een of meerdere problemen met voeding. De meest gehoorde klachten in relatie tot het eten waren een verminderd hongergevoel (58 procent), een vol gevoel (49 procent) en kortademigheid (43 procent). Zo’n 1 op de 3 mensen had verlies of verandering van smaak, reuk of beide.

Lees hier het volledige artikel.