Nieuwe inzichten bloedverdunner zorgen voor nog meer veiligheid

Prof. dr. Hugh Calkins gaf gisteren in het Catharina Hart- en vaatcentrum aan hartspecialisten uitleg over zijn recente studie over het veilig gebruik van bloedverdunner Dabigatran. Dit doet hij in de vorm van een symposium.

Calkins is werkzaam in het Johns Hopkins Ziekenhuis in Baltimore en een ‘instituut’ binnen de wereld van de cardiologie. Hij heeft veel ervaring op het gebied van ablaties bij boezemfibrilleren. De resultaten van zijn baanbrekend onderzoek zijn onlangs gepresenteerd op het American College of Cardiology en gepubliceerd in The New England Journal of Medicine; het belangrijkste medisch-wetenschappelijke tijdschrift ter wereld. Het Catharina Ziekenhuis heeft aan dit onderzoek deelgenomen.

Belangrijkste centrum
Het Catharina Hart- en vaatcentrum is het belangrijkste centrum voor hartritmestoornissen in Nederland. Met behulp van een *ablatie (*wegsnijden of verwijderen van weefsel) behandelen de hartspecialisten van het ziekenhuis hartritmestoornissen. Elektrische prikkels zorgen er voor dat het hart blijft werken, maar soms kunnen deze elektrische prikkels het ritme ook verstoren. Met een ablatie kunnen de plaatsen waar deze prikkels ontstaan, worden uitgeschakeld. Het weefsel wordt juist op deze plaatsen opzettelijk beschadigd, waardoor littekens ontstaan die de elektrische prikkels blokkeren.

Bloedverdunners
Patiënten die een ablatie ondergaan, slikken vaak bloedverdunners. Daar waar tijdens de ablatie littekens zijn ontstaan, kunnen zich stolsels vormen. Als deze stolsels losschieten, kan een hart- of herseninfarct ontstaan. “Dit risico op stolsels wil je voorkomen. Nu is onderzocht of het beter is bloedverdunners te blijven slikken om stolsels tegen te gaan of moet je stoppen om bloedingen te voorkomen”, legt cardioloog dr. Tim Simmers van het Catharina Ziekenhuis uit.

Lees hier het volledige artikel.