Nieuwe medicatie kan veel sneller op de markt dan pas na 30 jaar

Goede nieuwe medicijnen zijn van levensbelang, maar het duurt zo’n dertien jaar voordat ze beschikbaar zijn. TNO ontwikkelt een technologie om dat proces te kunnen versnellen.

De ontwikkeling van een medicijn is een kostbaar proces van de lange adem. Voordat nieuwe medicatie vanuit het laboratorium de patiënt bereikt, gaat gemiddeld dertien jaar voorbij en is er tussen de 1,3 en 2,5 miljard dollar uitgegeven. Op voorwaarde dat het medicijn ook het hele traject van ontwikkeling overleeft, want 90 procent haalt de eindstreep niet.

Op de TNO-vestiging in Leiden, op het Bio Science Park, werkt het team van toxicoloog Wouter Vaes aan een revolutionaire techniek die de farmaceutische industrie op drie fronten helpt: een korter traject, minder kosten en een grotere kans van slagen.

Microdosering
Daarbij draait alles om microdosering en micro­tracing, met behulp van een door TNO ontwikkelde versie van AMS (Accelerator Mass Spectrometry). Vaes, al vijftien jaar de drijvende kracht achter deze innovatieve technologie, legt de methode en het instrument uit.

Lees hier het volledige artikel.