Nieuwe plannen Schippers, waak voor tweedeling in de zorg

Minister Schippers kiest een nieuwe route, nu aanpassing van artikel 13 van de baan is. Zij heeft de Kamer laten weten in te willen zetten op de naturapolis en inkoop op kwaliteit. Over de exacte invulling gaat zij in gesprek met zorgverzekeraars en patiënten- en artsenorganisaties. Hoewel het plan goede elementen bevat, wil de Landelijke Huisartsen Vereniging wel waken voor een mogelijke tweedeling in de zorg.

Schippers wil naturapolissen met een lager eigen risico stimuleren. Dit geeft zorgverzekeraars meer ruimte om selectief in te kopen en de vrije artsenkeuze per polis in te perken. De LHV ziet hier om drie redenen risico’s in.

  • We moeten waken voor een tweedeling in de zorg. Veel meer dan bij de huidige budgetpolissen, worden mensen met lagere inkomens, chronisch zieken en kwetsbare ouderen via een financiële bonus in de richting van de naturapolis geduwd. Hierdoor kunnen patiënten mogelijk niet naar de zorgverlener van hun keuze.
  • De kwaliteit van deze nieuwe polis valt of staat bij de kwaliteit van de zorg die zorgverzekeraars inkopen. Maar die zorg wordt op dit moment op prijs ingekocht. Zorgverzekeraars krijgen teveel macht op een moment dat zij nog onvoldoende in staat zijn op kwaliteit in te kopen
  • Zorgverzekeraars blijken keer op keer onvoldoende in staat om patiënten uit te leggen, waar welke zorg is ingekocht en wat er vergoed wordt. Getuige ook de media-aandacht deze week voor de risico’s van de budgetpolis. De LHV heeft twijfels of het lukt om patiënten wel goed te informeren over deze nieuw, nog complexere polisvorm.

Kwaliteit loont
De minister stelt dat door in te zetten op kwaliteit de uitgavengroei van de zorg kan worden beperkt. De LHV vindt het goed dat de minister verzekeraars wil bewegen om meer op kwaliteit in te kopen. Zoals gezegd kopen zorgverzekeraars tot op heden vooral in op prijs, in plaats van op kwaliteit. De LHV wil samen met de minister kijken hoe zorgverzekeraars kwaliteit kunnen meten en wat de administratieve impact van haar plannen is. Nieuwe, gedetailleerde eisen aan kwaliteit en transparantie kunnen huisartsen veel tijd kosten die ze niet kunnen besteden aan de patiënt.

Lees hier het volledige artikel.