NWO-subsidie voor onderzoek innovatieve behandelingen van COPD

Een onderzoek consortium onder leiding van Irene Heijink van de afdeling Pathologie & Medische Biologie van het UMCG heeft van NWO een subsidie van €2,3 miljoen ontvangen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar innovatieve behandelingen van COPD.

In Nederland lijden zo’n 600.000 mensen aan COPD. Deze progressieve longziekte is tot op heden niet te genezen en wereldwijd de derde doodsoorzaak. Het nieuwe onderzoeksprogramma RecovAir wil hierin verandering brengen. In dit programma gaan de onderzoekers stamcellen en/of medicijnen gericht op het volledig herstellen van weefsels, verpakken in een ultradunne hydrogel-laag. Zo kunnen ze de middelen heel gericht en diep in de longen afleveren en voorkomen dat deze direct door het lichaam worden opgeruimd. Op plekken waar de longblaasjes beschadigd zijn, kunnen de medicijnen of cellen vervolgens aangezet worden tot het repareren of vervangen van de kapotte blaasjes.

Herstel van longweefsel op gang brengen
Irene Heijink verwacht veel van het onderzoek. ‘Op dit moment is de ziekte COPD nog niet te genezen; alleen de symptomen kunnen onderdrukt worden. Nieuw ontwikkelde geneesmiddelen blijken helaas niet goed te werken bij patiënten met COPD. Dit komt doordat de medicijnen niet op de juiste plaats in de longen komen of snel worden opgeruimd door het lichaam.

Lees hier het volledige artikel.