Okselzweet snuiven kan volgens onderzoek helpen tegen sociale angststoornis

De lichaamsgeur van andere mensen opsnuiven zou therapeutisch kunnen helpen tegen een sociale angststoornis. Dat blijkt volgens BBC uit eerste resultaten van een Zweeds onderzoek. De wetenschappers hebben voor hun experiment okselzweet gebruikt. Hun vermoeden is dat de geur hersencellen activeert die verbonden zijn met emoties. Dit zou mogelijk tot een kalmerend effect kunnen leiden.

Baby’s worden geboren met een sterk gevoel van geur en wat deze betekent. Zo weten zij dat de geur van hun moeder en moedermelk vertrouwd is. Maar geur waarschuwt ook voor gevaar of kan bepaalde sterke herinneringen activeren.

Aroma’s worden opgemerkt in receptoren in het bovenste deel van de neus. Deze regio is sterk verbonden met het limbisch systeem, een deel van de hersenen waar herinneringen en gevoelens worden gereguleerd.

Zweet ‘communiceert’ met andere mensen
De Zweedse wetenschappers stellen nu dat lichaamsgeur de emotionele staat van de verspreider kan communiceren naar andere mensen. Hierdoor zou de geur van iemand die vertrouwd is, ook een rustgevend effect kunnen hebben op degene die die geur ruikt.

Lees hier het volledige artikel.