Onderzoek naar tekenbeten is de weg naar een vaccin

Dieren, zoals cavia’s en konijnen, kunnen immuun worden voor tekenbeten en daarmee voor de ziekten die teken overbrengen. Of dit bij mensen ook zo is, gaat Amsterdam UMC binnenkort onderzoeken. De resultaten van dit TICK ME-onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van een anti-tekenvaccin.

In het TICK ME-onderzoek gaan wetenschappers kijken of herhaaldelijke blootstelling aan teken kan leiden tot tekenbetenimmuniteit in de mens. Hiervoor worden gezonde, vrijwillige proefpersonen drie tot vier keer blootgesteld aan meerdere teken, de zogenoemde ‘tekenchallenges’. De gebruikte teken komen uit een tekenkolonie die heel grondig is gecontroleerd. De teken zijn vrij van bekende ziekteverwekkers voor de mens. Eerder onderzoek met deze tekenkolonie veroorzaakte geen problemen bij de proefpersonen.

Immuun voor tekenbeet
Teken kunnen verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen en overbrengen naar de mens. De bekendste is de Borrelia burgdorferi-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Helaas is het mogelijk om de ziekte van Lyme vaker dan één keer te krijgen. Bij elke nieuwe tekenbeet is er opnieuw het risico op de ziekte van Lyme, want het lichaam bouwt geen immuniteit op tegen deze ziekte. Immuniteit tegen de beet van een teek bestaat wél. Deze immuniteit beschermt in meer of mindere mate tegen het krijgen van tekenbeetziekten, zoals de ziekte van Lyme. Bepaalde diersoorten, denk aan cavia’s en konijnen, blijken immuun te zijn voor teken en er zijn aanwijzingen dat deze immuniteit ook kan optreden bij mensen.

Lees hier het volledige artikel.