Onderzoek naar verlies van reuk en smaak bij Corona

Is reuk- en smaakverlies een bruikbare indicator bij vroegtijdige diagnose van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus? Die vraag staat centraal in onderzoek van het Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR), een internationaal consortium van ruim 600 artsen en wetenschappers. Zij roepen mensen die mogelijk met het virus besmet zijn op een online vragenlijst in te vullen over hun klachten. De Nederlandse versie is sinds gisteren beschikbaar.

Reuk- en smaakverlies
Reuk- en smaakverlies zijn door gezondheidsorganisatie WHO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangemerkt als mogelijke symptomen van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Patiënten geven soms aan dat ze minder goed proeven, zo blijkt uit diverse kleinschalige studies door artsen. Er zijn echter nog geen betrouwbare cijfers over hoe vaak deze symptomen precies voorkomen, en in welk stadium van de ziekte.

Ook is onduidelijk op welk zintuigelijk systeem het virus aangrijpt: het reukvermogen in de neus, of de smaakpapillen op de tong.

Lees hier het volledige artikel.