Onderzoekers ontwikkelen apparaat dat circulerende tumorcellen isoleert

Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA en het bedrijf VyCAP hebben een apparaat ontwikkeld waarmee je individuele kankercellen die in het bloed voorkomen kunt isoleren.
Hiermee hebben wetenschappers een middel in handen om beter te onderzoeken hoe uitzaaiingen ontstaan en om nieuwe medicijnen te testen.

Kern van het apparaat is een chip met daarin 6400 ‘putjes’ waarin de cellen zich kunnen nestelen. Joost Swennenhuis promoveert op 13 januari aan de Universiteit Twente op dit onderzoek.

Een gedeelte van de cellen van een tumor laat los en komt zo in de bloedbaan van de patiënt terecht. Deze circulerende tumorcellen, afgekort als CTC’s, spelen een cruciale rol bij het ontstaan van uitzaaiingen. Zo kan een oorspronkelijke kanker in een orgaan, via de CTC’s zorgen voor uitzaaiingen door het hele lichaam. Om beter inzicht te krijgen in het ontstaan van uitzaaiingen, om deze vroeger op te kunnen sporen en voor de ontwikkeling van medicijnen is het van groot belang om het DNA van deze CTC’s goed te kunnen onderzoeken.

Lees hier het volledige artikel.