Online beweegprogramma ‘Actief Plus’ vermindert chronische aandoeningen

Fysieke activiteit via een online of schriftelijk interventieprogramma verbetert de gezondheid van 50-plussers en vermindert de kans op ernstige ziektes, dit kan leiden tot een jaarlijkse besparing van € 2,2 miljoen in de zorgkosten.Dat stelt promovendus Denise Peels in haar proefschrift ‘Promoting physical activity of people aged over fifty’, waarmee zij op vrijdag 9 januari 2015 promoveert aan de Open Universiteit.

Actief Plus
50-Plussers die te weinig bewegen lopen groot risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, kanker en aandoeningen aan het bewegingsstelsel. Fysieke inactiviteit staat wereldwijd op de vierde plaats van de belangrijkste doodsoorzaken. De faculteit Psychologie van de Open Universiteit ontwikkelde in 2010 een schriftelijke interventie ‘Actief Plus’ om het beweeggedrag van 50-plussers te stimuleren. Deelnemers aan de interventie ontvingen binnen vier maanden tijd, drie keer een advies op maat dat persoonlijk was afgestemd op behoeften en barrières van de deelnemers.

Denise Peels paste in haar promotietraject, dat in 2010 startte, de schriftelijke interventie van Actief Plus aan en ontwikkelde een online versie om zo het bereik en de kosteneffectiviteit van het beweegprogramma te vergroten. Deze nieuwe variant van Actief Plus werd in vijf GGD-regio’s uitgezet en getest onder 2000 mensen, waaronder sporters alsook niet-sporters.

Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat Actief Plus interventie uitermate effectief is in het bevorderen van korte termijn activiteiten bij 50-plussers. Deelnemers sporten niet alleen meer, maar bewegen ook meer in het gewone dagelijkse leven. Ze gaan op de fiets naar het werk, wandelen meer en tuinieren. In samenwerking met het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu is ook het effect van Actief Plus op chronische ziektes onderzocht. Hieruit bleek dat het aantal 50-plussers met ziekten zoals diabetes, darmkanker, borstkanker en hart- en vaataandoeningen binnen vijf jaar met 3% kan afnemen (via de schriftelijke interventie) en met 1% via de online interventie. Dit heeft ook voor de kosten van de gezondheidszorg consequenties; alleen al bij de groep 65+ kan de schriftelijke interventie leiden tot een jaarlijkse besparing van € 2,2 miljoen. Voor de online interventie kan een besparing van 9 ton worden bereikt.

Lees hier het volledige artikel.