Ontdekking blaast nieuw leven in oude theorie over gehoorverlies

Een ontdekking van een internationale groep wetenschappers blaast een vijftig jaar oude filosofie over de oorsprong van slechthorendheid nieuw leven in. De ‘batterij van het slakkenhuis’ blijkt een belangrijke rol te spelen.

KNO-arts Paul Nagtegaal van het Erasmus MC heeft er altijd al wat in gezien: de theorie dat een structuur in het slakkenhuis genaamd de stria vascularis betrokken is bij gehoorverlies. Het is een filosofie uit de jaren 70 van de vorige eeuw, maar bewijs ervoor ontbrak vooralsnog.

Stria vascularis
Met een groep internationale collega’s levert Nagtegaal nu het eerste bewijs voor de theorie. Ze verzamelden genetische gegevens van 723.266 mensen en koppelden die aan informatie over gehoorverlies bij dezelfde mensen. Uit die zogeheten genoom-brede associatiestudie rolden 48 plekken in het DNA die betrokken zijn bij slechthorendheid, waarvan er 10 nog onbekend waren.

Opvallend veel van die genen hebben een rol in de stria vascularis, de structuur uit de oude theorie. De stria vascularis is een onderdeel van het slakkenhuis, het deel van het oor dat geluidstrillingen via de trilhaarcellen doorgeeft aan de hersenen.

Lees hier het volledige artikel.