Ontwikkelingen biologische geneesmiddelen

De biosimilars zijn een nieuwe generatie van bestaande biologicals. Biosimilars zijn niet ‘generiek’ zoals bij synthetische medicijnen, omdat ze in biologische oorsprong, werkingsmechanismes en in (hulp)stoffen kunnen verschillen met biologicals. Daarom zijn ze ook niet uitwisselbaar. Dit is overigens nu ook al het geval bij biologicals onderling, denk bijvoorbeeld aan de TNF-alfaremmers adalimumab (Humira), etanercept (Enbrel) en infliximab (Remicade).

Het Reumafonds staat positief tegenover de komst van biosimilars omdat er een groter scala aan biologische geneesmiddelen komt voor de behandeling van reumatische aandoeningen. We hopen dat dit een gunstig effect heeft op de kosten van geneesmiddelen.

Het Reumafonds volgt de NVR-richtlijn over behandeling met biologicals en biosimilars. Mensen met een reumatische aandoening waarvoor een biosimilar in de richtlijn is opgenomen, kunnen starten met een biosimilar. Een goede monitoring is daarbij belangrijk, om de (gezondheids) effecten van deze behandelingen in onderzoeken te kunnen volgen en te vergelijken. Echter, wij willen geen switchexperimenten met huidige gebruikers van biologicals. Bestaande goed reagerende en ingestelde patiënten moeten dus hun huidige biological kunnen blijven gebruiken.

Bron: Reumafonds