Op maat gemaakte behandeling voor hartpatiënt door inzet van AI

Onderzoekers van Amsterdam UMC gaan samen met internationale partners een model ontwikkelen dat de behandeling van hartfalen voor elke patiënt kan personaliseren. Dat doen zij met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Het model bevat onder andere gegevens over symptomen, leefstijl, bloedwaarden en hartfilmpjes, en wordt in samenwerking met patiënten en artsen ontwikkeld. Speciale aandacht gaat uit naar verantwoord gebruik van de gegevens.

Hartfalen is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname bij 65-plussers, en de verwachting is dat het aantal patienten tegen 2030 wereldwijd met bijna 50% is toegenomen. Op dit moment lijden er 64 miljoen mensen aan hartfalen. Amsterdam UMC start met een Europese Horizon-subsidie van bijna 6 miljoen euro een consortium om deze miljoenen mensen beter te kunnen behandelen.

Consortiumleider en hoogleraar Precisiegeneeskunde aan Amsterdam UMC, Folkert Asselbergs: “We gaan een rekenmodel ontwikkelen dat het verloop van het hartfalen voor elke individuele patiënt kan voorspellen op basis van beschikbare gegevens. Dat maakt tijdige en sterk gepersonaliseerde zorg mogelijk. Hiermee hopen we de uitkomst voor patienten te verbeteren. En dat is echt nodig is, want veel mensen weten niet dat het risico op overlijden bij hartfalen vergelijkbaar is met de meeste vormen van kanker.”

Lees hier het volledige artikel.