Op weg naar betere zorg bij wegrakingen

Met bijna € 400.000 van ZonMw gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de zorg voor patiënten met wegrakingen verbeteren. De oorzaak van wegrakingen – waarbij iemand kort het bewustzijn verliest – is vaak lastig te bepalen. Door gebruik te maken van een internationale methode moet de diagnose voortaan sneller zijn gesteld. Dat zou leiden tot betere en goedkopere zorg.

Behalve het LUMC nemen ook het Diakonessenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen en het Rijnstate ziekenhuis deel aan het onderzoek.

Wegrakingen zijn wereldwijd goed voor 1% van alle bezoeken aan de Spoedeisende Hulp. Meestal gaat het om iets onschuldigs (flauwvallen), maar soms is het ernstiger. Gangbaar is om de patiënt te laten onderzoeken door een neuroloog of cardioloog. “Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft, een neuroloog zal kijken of het niet om epilepsie gaat”, vertelt neuroloog dr. Roland Thijs (LUMC). “Als dát het niet is, blijft de oorzaak vaak onbekend en start een reis langs verschillende specialisten.”

Beter en goedkoper
Internationaal is een methode ontwikkeld die uitgaat van bepalen wat een patiënt wél heeft in plaats van wat hij níet heeft. “Buitenlands onderzoek toonde aan dat de zorg dan beter en goedkoper wordt”, aldus Thijs. “Toch werkt men in Nederland nog niet volgens deze methode.” De truc van deze methode is om gegevens slim te combineren: het verhaal van de patiënt, een hartfilmpje, bloeddrukmetingen en de medische voorgeschiedenis. “Bij 60% kom je dan al een heel eind met de diagnose”, zegt de neuroloog.

Lees hier het volledige artikel.