Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je bent voor de effecten van alcohol. Sterker zelfs, het drinken ervan kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Neuroloog Richard Restak, professor aan het George Washington University Medical Center, raadt dan ook aan om vanaf een bepaalde leeftijd volledig te stoppen met het drinken van alcohol.

Wat is de invloed van alcohol op de hersenen?
Alcohol is een neurotoxine, wat betekent dat het rechtstreeks schade kan toebrengen aan zenuwcellen, waaronder neuronen. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van alcohol kan zelfs leiden tot het afsterven van zenuwcellen, vooral in delen van de hersenen die verband houden met het geheugen (de cortex en hippocampus). Het volume van de hersenen krimpt daardoor, wat kan bijdragen aan cognitieve stoornissen en geheugenverlies.

Op welke leeftijd moet je stoppen met drinken om dementie te voorkomen?
“Ik raad ten zeerste aan om te stoppen met het consumeren van alcohol als je 65 jaar bent”, vertelt Dr. Richard Restak in zijn nieuwe boek: “How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health”. “Dit is de beste manier om dementie te voorkomen… Op oudere leeftijd heb je over het algemeen minder hersencellen dan toen je jonger was, dus waarom zou je het risico lopen om ze te verliezen?”

Lees hier het volledige artikel.