Op zoek naar tumorcellen in het sap van de alvleesklier

Onderzoekers van het Erasmus MC gaan uitzoeken of alvleesklierkanker al in een heel vroeg stadium kan worden aangetoond. Ze analyseren het sap van de alvleesklier op stoffen die de aanwezigheid van een tumor verraden, nog voordat die met echografie zichtbaar is.

De wetenschappers krijgen hulp van circa 400 mensen met een sterk verhoogde kans op alvleesklierkanker. Zij worden al sinds 2006 nauwlettend gemonitord in het Erasmus MC Kanker Instituut omdat zij familie zijn van patiënten die aan alvleesklierkanker zijn overleden. Jaarlijks krijgen circa 3000 mensen alvleesklierkanker. Dat aantal stijgt, onder meer door verkeerde voeding en alcoholgebruik.

Endoscopie
Deze 400 mensen krijgen jaarlijks een endoscopie waarbij met echografie wordt gekeken hoe de alvleesklier eruit ziet. ‘Maar als er afwijkingen op de alvleesklier te zien zijn, ben je eigenlijk al te laat’, zegt hoofdonderzoeker prof. Maikel Peppelenbosch, hoofd van het Maag-, Darm- en Lever-laboratorium. ‘We gaan daarom kijken of we in het sap van de alvleesklier cellen kunnen vinden die al in een heel vroeg stadium een betrouwbaar signaal geven dat er een tumor is ontstaan.’

Lees hier het volledige artikel.