Oppositie vreest voor pgb bij zorgverzekeraars

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks vrezen voor het voorbestaan van het persoonsgebonden budget (pgb) als de langdurige verpleging en de verzorging straks overgaan naar de zorgverzekeraars.

De partijen eisen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat de pgb ook in de Zorgverzekeringswet wordt opgenomen voordat ze kunnen instemmen met de veranderingen in de zorg. “Dit is voor D66 een hele belangrijke voorwaarde”, aldus Kamerlid Vera Bergkamp.

De pgb is een soort subsidie waarmee hulpbehoevenden zelf hun zorg kunnen inkopen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft onlangs besloten niet alleen de verzorging, maar ook de verpleging van hulpbehoevenden per 2015 onder te brengen bij de zorgverzekeraars, in plaats van ook bij gemeenten.

Moeilijk doen

Maar volgens de partijen zal in dit scenario een groep mensen dat eerst nog wel van de pgb gebruik kon maken dit straks bij de overheveling naar de zorgverzekeraars niet meer kunnen. Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp zijn de verzekeraars er “niet happig op” om dit goed te regelen.

“Ook merk ik dat de staatssecretaris wat terugkrabbelt. Blijkbaar omdat de zorgverzekeraars moeilijk doen.” Bergkamp wijst er op dat zorgverzekeraars weliswaar wel polissen aanbieden die op de pgb lijken, maar in deze polissen is er geen maximale keuzevrijheid meer.

“En die is juist zo belangrijk voor het gebruik van de pgb.” Als mensen die keuzevrijheid wel willen wordt dit duurder, zo vreest het Kamerlid.

Regie

Ook Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks vindt dat de veranderingen er niet tot mogelijk leiden dat de eigen regie wordt ingeperkt. “De afgelopen jaren hebben wij er hard voor gestreden dat mensen die medische en persoonlijke verzorging nodig hebben daar zelf regie over kunnen voeren.”

De partijen hopen dat Van Rijn in een debat over de pgb donderdag zal toezeggen om met de verzekeraars om tafel te gaan zodat ze toch volgend jaar al het pgb in te voeren in voorbereiding op de veranderingen in 2015.

Van Rijn liet in een debat weten dat de pgb ook in de Zorgverzekeringswet verankerd blijft, maar dat het mogelijk wel anders kan gaan heten. “We zullen het verankeren met dezelfde voorwaarden.”

Wel liet hij weten dat maximale keuzevrijheid voor sommige groepen die van de pgb gebruik maken geen goed idee is, omdat dit kan leiden tot financiële onhoudbaarheid. “Het is niet altijd de cliënt die het laatste woord heeft. Er moet wel een balans zijn.” Hij wees er op dat de kosten van de pgb zijn gestegen van 500 miljoen naar 2,7 miljard euro.

Bron: NU.nl