Optimale medicijnen-mix om tumorgroei te remmen rolt straks uit computer

De behandeling van kankerpatiënten kan op termijn mogelijk sterk worden verbeterd dankzij een rekentechniek uit de technische wetenschappen. Via deze nieuwe methode kan naar verwachting de dosering van medicatie in de toekomst worden verminderd, waardoor er minder bijwerkingen optreden en de vaak optredende resistentie tegen geneesmiddelen buitenspel wordt gezet. Dat laat Andrea Weiss zien met haar promotieonderzoek bij VUmc (Cancer Center Amsterdam), waarop ze op 5 maart promoveert.

Bij kanker maken de tumorcellen gebruik van bloedvaten om te overleven en zich te delen. Ze zijn afhankelijk van zuurstof en voedingsstoffen die via bloedvaten worden aangevoerd. Om voldoende van deze stoffen tot zich te krijgen om te kunnen groeien, moet een tumor nieuwe bloedvaten vormen (angiogenese). Er bestaat inmiddels medicatie die dit proces beperkt, waardoor de tumorgroei vermindert. De patiënt wordt hiermee niet genezen, maar de ziekte blijft wel onder controle. Helaas blijkt deze behandeling alleen bij bepaalde patiënten succesvol. Bij de meeste patiënten is het gewenste effect maar van korte duur doordat de tumorcellen resistent worden tegen de medicatie.

Minder ernstige bijwerkingen
Andrea Weiss, onderzoekster in de groep van prof.dr. Arjan Griffioen, VUmc Cancer Center Amsterdam, is ervan overtuigd dat een combinatie van verschillende laag gedoseerde geneesmiddelen de oplossing is. “We weten dat geneesmiddelen elkaars effect kunnen versterken als we ze in een slim gekozen mix toedienen. Daardoor kunnen de doses van elk geneesmiddel afzonderlijk omlaag. En dat zorgt weer voor minder ernstige bijwerkingen voor de patiënt én voor het omzeilen van de resistentie.”

Lees hier het volledige artikel.