Orgaandonatie na euthanasie

Weinig mensen weten dat je na euthanasie nog steeds orgaandonor kunt zijn. Het komt niet vaak voor. Ongeveer vijf keer per jaar staat in Nederland iemand organen af na euthanasie.

‘Orgaandonatie na euthanasie verloopt anders dan anders’, vertelt Machlon Huiting, orgaandonatiecoördinator van het UMCG. ‘De meeste mensen die na hun dood organen afstaan, komen bijvoorbeeld na een hersenbloeding of ongeluk in het ziekenhuis. Als daar blijkt dat de patiënt hersendood is of de verwachting is dat iemand snel zal overlijden, en dus dat verder medisch handelen zinloos is, kijkt de arts in het donorregister of die persoon geregistreerd staat als orgaandonor. Na overleg met de naasten kunnen we de donatieprocedure starten.’

Anders dan anders
Bij donatie na euthanasie verloopt dat anders. De persoon die om euthanasie vraagt, geeft nadat het euthanasieverzoek is goedgekeurd, zelf aan dat hij organen wil doneren. Tests om te kijken of en welke organen geschikt zijn voor donatie gebeuren al voorafgaand aan de dag dat de euthanasie gaat plaatsvinden. En zelfs het matchen, dus kijken of er voor een orgaan een geschikte ontvanger is, gebeurt al voor de euthanasie.

Lees hier het volledige artikel.