‘Personalisering is sleutelwoord voor toekomst van bevolkingsonderzoek’

De toekomst van bevolkingsonderzoek ligt bij personalisering van de screeningsprogramma’s. Dat zeggen professor Harry de Koning en universitair hoofddocent Iris Lansdorp-Vogelaar in de podcast In Opname.

Bij bevolkingsonderzoek draait het om de balans tussen gezondheidswinst en belasting. Hoeveel gezonde levensjaren worden er gewonnen en welke inzet van menskracht, middelen en belasting voor het individu staat daar tegenover? Om die balans nauwkeuriger af te stellen is personaliseren van de screeningsprogramma’s het sleutelwoord, stellen Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC in een nieuwe aflevering van In Opname.

Bloed in ontlasting
Voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker betekent personalisering bijvoorbeeld dat iemand die een klein beetje bloed in de ontlasting heeft, eerder een vervolgoproep krijgt dan iemand die helemaal geen bloed in zijn ontlasting heeft. Binnenkort hopen de onderzoekers te starten met een studie om de effectiviteit hiervan uit te zoeken, vertelt Lansdorp-Vogelaar in de podcast.

Lees hier het volledige artikel.