Pijnstillers: wat is aspirine?

Aspirine is de merknaam van de stof acetylsalicylzuur. Het geneesmiddel behoort tot de NSAID’s en werkt koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend. Aspirine wordt ook als bloedverdunner ingezet bij personen met een verhoogd risico op een hart- en herseninfarct.

Aspirine remt een enzym in ons lichaam, cyclo-oxigenase (COX), dat we produceren bij koorts, pijn en het aan elkaar plakken van bloedplaatjes. COX is nodig om prostaglandine aan te maken. Die stof komt vrij als er lichaamsweefsel is beschadigd en ze stuurt pijnsignalen naar het brein. Door de aanmaak van COX af te remmen, zal zich ook minder prostaglandine vormen. Het resultaat is minder pijn.

Behalve zijn functie als pijnstiller heeft aspirine nog andere effecten. Aangezien COX ook de lichaamstemperatuur verhoogt, kan je met aspirine koorts indijken. COX zorgt er verder voor dat bloedplaatjes kleverig worden en aan elkaar gaan plakken. Het afremmen van het COX-enzym gaat dit proces tegen. Aspirine heeft dus ook een bloedverdunnende werking. Prostaglandine bevordert dan weer ontstekingen. Het afremmen van de stof met aspirine, gaat dus ontstekingen tegen.

Lees hier het volledige artikel.