‘Pijnstillers worden vaak verkeerd gebruikt’

Veel mensen gebruiken pijnstillers niet op de juiste manier. Daardoor wordt pijn niet goed behandeld. Dat zegt hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy tegen RTL Nieuws.
Iedereen kent het wel: je hebt hoofdpijn en grijpt wat in het medicijnkastje voorhanden is. Als een paracetamolletje niet snel genoeg helpt, wordt soms snel een pil als ibuprofen gepakt. Omdat dat sneller helpt, denken veel mensen.

Niet handig, vindt Bouvy. “Je kunt vaak beter twee paracetamol gebruiken dan één ibuprofen. Bovendien zijn de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen er maagklachten door.”

Verkeerde medicatie
Een ander probleem is het gebruik van verkeerde medicatie. Zoals bij zenuwpijn, waar veel ouderen last van hebben. “Zenuwpijn is het gevolg van beschadigde zenuwen. Het uit zich in tintelingen in voeten en vingers of een doof, pijnlijk gevoel. Als dat er altijd is, is dat zeer vervelend.” Het kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld langdurige suikerziekte of overmatig alcoholgebruik.
Sommige  mensen gebruiken daar NSAID-geneesmiddelen voor zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, zegt Bouvy. “Maar om zenuwpijn aan te pakken zijn er specifieke middelen die op recept verkrijgbaar zijn. De huisarts of specialist kan ze voorschrijven.”

Lees hier het volledige artikel.