Pionieren met printen van levend weefsel

Balletjes, schroefjes, zelfs complete huizen, alle denkbare vormen zijn tegenwoordig uit een 3D-printer te toveren. Maar nu deze robotmachines naast plastics ook levende cellen als ‘printerinkt’ kunnen gebruiken, is het voor de medische wetenschap écht interessant geworden.

Amsterdam UMC is wereldwijd één van de pioniers op het gebied van 3D-printen met levend materiaal. De onderzoekers moeten daardoor zo ongeveer alles zelf uitvinden.

Het oor moet wel zo’n beetje het summum zijn van een gecompliceerde, driedimensionale structuur. In ieder geval is het de vorm die door medische onderzoekers over de hele wereld tevoorschijn wordt getoverd als zij hun kunsten met een 3D-printer willen vertonen.

Ook in het laboratorium van hoogleraar Moleculaire genetica Arthur Bergen is het een van de eerste objecten die postdoctoraal onderzoeker Eszter Emri produceert tijdens de demonstratie van hun nieuwe 3D-printer. Na de nodige subtiele bewegingen van de printerkop ligt daar in een petrischaaltje onmiskenbaar een klein, wit oortje te glanzen.

Lees hier het volledige artikel.