Pollenkalender voor mensen met hooikoorts

Afgelopen weekend waren er lente-achtige temperaturen waar te nemen. Fijn die hogere temperaturen maar voor mensen met hooikoorts-allergie niet prettig wanneer de tijd van bloei van bomen en planten weer aanbreekt. Om voorzorgsmaatregelen te treffen voor deze allergie kan men het hooikoorts weerbericht en de pollenkalender raadplegen. De pollenkalender geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit. Het weerbericht geeft dagelijks door waar de hooikoorts-verwachting het grootst is.

Bloeiperiode
De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

De invloed van het weer
De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!

Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden. De meeste hooikoortsklachten worden veroorzaakt door o.a:

Els en hazelaar
Elzen zijn één van de vroegst bloeiende bomen, en zijn te herkennen aan de zwarte schors die in veel gevallen een gescheurd aanzien heeft. Elzen komen met name voor op drassige plaatsen en langs waterkanten. Als de els bloeit, hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Dit komt met name voor in maart.
Hazelaars bloeien vroeg: halverwege maart worden de meeste pollen geproduceerd. De hazelaar komt met name voor in loofbossen en aan bosranden.

Berk
Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Een berk is eenvoudig te herkennen aan de witte stam en takken. In Nederland groeien berken voornamelijk op de zandgronden in de oostelijke helft van het land, maar ook zijn ze vaak geplant in diverse parken, tuinen en straten. Als de berken bloeien, hangen er aan het einde van de takken gele katjes van ongeveer 5 centimeter lengte, waaruit door de wind het stuifmeel wordt geblazen. Veel mensen zijn allergisch voor berkenpollen.

Lees hier het volledige artikel.

Bekijk voor de actuele situatie het Hooikoorts weerbericht.

Bekijk hier de uitgebreide pollenkalender