Praattherapie kan de pijnbeleving bij fibromyalgiepatiënten beïnvloeden

Cognitieve gedragstherapie kan helpen om de pijngevoeligheid in de hersenen bij fibromyalgie te verminderen. Uit een recente studie blijkt dat deze behandeling de hersengebieden kan beïnvloeden die overmatig reageren op pijnsignalen. Ongeveer twee procent van de Nederlanders tussen de 20 en 60 jaar ervaart deze ‘onzichtbare’ aandoening.

Recent onderzoek wijst uit dat ‘praattherapie’ effectief kan zijn bij het beheersen van chronische pijn bij mensen met fibromyalgie. Klinisch psycholoog Robert Edwards, verbonden aan Mass General Brigham in Boston, benadrukt dat met name Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de manier waarop de hersenen pijn verwerken, kan aanpassen.

Catastrofale pijn
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een psychotherapeutische benadering die helpt bij het herkennen en aanpassen van negatieve gedachtepatronen en gedrag. Uit het onderzoek kwam naar voren dat patiënten met fibromyalgie zich na acht sessies CGT minder belast voelden door hun pijn en bijbehorende symptomen. Aan deze studie namen 98 vrouwelijke patiënten deel, die werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg acht weken lang CGT-sessies, terwijl de andere groep werd voorgelicht over fibromyalgie. Beide groepen vertoonden verbeteringen aan het einde van de studie, maar de CGT-groep vertoonde significant meer vooruitgang, met name in het verminderen van ‘catastrofale pijn,’ een term die de intense reactie op en beleving van pijn beschrijft.

Lees hier het volledige artikel.