Primeur: nieuwe techniek voor veilige en effectieve behandeling van hartritmestoornissen

Het UMCG heeft als eerste behandelcentrum in de Benelux een nieuwe, revolutionaire techniek toegepast voor de behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis.

Met behulp van een elektrisch veld worden kleine littekens gemaakt in het hartweefsel waar de ritmestoornis ontstaat zodat ongewenste prikkels vanaf die plek geblokkeerd worden. De nieuwe methode is snel, effectief en geeft een veel kleinere kans op complicaties.

Boezemfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Zo’n 170.000 mensen in Nederland hebben er last van. De stoornis kan zorgen voor hartkloppingen, een onregelmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid. Een veel gebruikte behandeling is om door middel van verhitting (radiofrequente energie) of bevriezing (cryoablatie) littekentjes te maken in het hartweefsel bij de longaders om ongewenste elektrische prikkels naar het hart tegen te houden. Dit gebeurt met behulp van katheters die via de lies naar het hart worden gebracht. Jaarlijks worden in Nederland 6.000 patiënten op deze manier behandeld.

Lees hier het volledige artikel.