Proef met mechanische hartmassage in ambulances

Geen ambulanceverpleegkundige meer die bij een rit op hoge snelheid naar het ziekenhuis met vereende krachten probeert hartmassage te geven. Met gevaar om te vallen bij een noodstop. Nee, de ambulancedienst in de Rotterdamse regio draait proef met een klein apparaat dat dit intensieve, levensreddende werk overneemt.

Het lijkt een simpele machine. Een kleine stamper die op en neer beweegt, meer is het eigenlijk niet. Maar het mechanische thoraxcompressie-apparaat, zoals het officieel heet, kan het verschil maken tussen leven en dood.

Omdat er niet meer gestopt hoeft te worden met hartmassage als de patiënt bijvoorbeeld de trap af wordt gedragen of door de brandweer met de hoogwerker naar beneden wordt gehaald. Of als de patiënt op de spoedeisende hulp van de brancard wordt gehaald.

Ook in scherpe bochten
Ook in de ambulance maakt het apparaat een verschil. Tot nu toe moest de ambulanceverpleegkundige hartmassage geven tijdens het rijden, soms wel twintig minuten lang. Vaak staand om voldoende kracht te kunnen zetten. Bij hard remmen of scherpe bochten is het lastig om exact het juiste ritme met de juiste kracht aan te houden. Ook bestaat het gevaar dat de verpleegkundige zelf valt.

Lees hier het volledige artikel.