Project MinE, een grootschalig genetisch onderzoek naar de oorzaak van ALS

Wereldwijd hebben meer dan 200.000 mensen amyotrofische laterale sclerose, ofwel ALS. Dit is een progressieve dodelijke spierziekte. Ondanks inspanningen van wetenschappers is over de oorzaak weinig bekend. Een behandeling bestaat er niet. De gemiddelde levensverwachting van mensen met ALS is drie jaar.

Project MinE is een grootschalig genetisch onderzoek naar de oorzaak van ALS en naar concrete aanknopingspunten voor een effectieve behandeling van deze dodelijke aandoening.

Genetisch onderzoek
Nieuwe revolutionaire technologie maakt het mogelijk het gehele genoom van mensen te onderzoeken (‘whole genome sequencing’). Project MinE wil deze nieuwe kans benutten voor ALS: alles draait om het verzamelen van genetische data van mensen met ALS en het ‘graven’ (‘mining’) in die data naar iets waardevols, te weten genetische factoren die de ziekte (mede) veroorzaken. Het streven is het DNA van 15.000 mensen met ALS in kaart te brengen (d.w.z. de DNA-profielen worden bepaald) en te vergelijken met het DNA van 7.500 controlepersonen, op zoek naar genetische verschillen die te maken hebben met het ontstaan van ALS. Deze zijn alleen te vinden door grote aantallen DNA-profielen te onderzoeken. Onderzoek naar de genetische basis van ALS is op een dergelijk grote schaal nog nooit eerder gebeurd!

Grensverleggend
Project MinE is op dit moment wereldwijd de grootste genetische studie naar ALS gezien de hoeveelheid DNA-chips en het aantal volledige DNA-profielen dat geanalyseerd gaat worden. Bijkomend voordeel van project MinE is dat de DNA data van de controlegroep ook van onschatbare waarde kan zijn voor het oplossen van andere ziekten, zoals dementie, de ziekte van Parkinson, suikerziekte, autisme, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Het DNA-materiaal dat gebruikt zal worden in project MinE komt niet alleen uit Nederland, maar uit verschillende landen. Binnen het project worden samenwerkingsverbanden gelegd met wetenschappelijke ALS instituten wereldwijd.

Lees hier het volledige artikel.