Psychiaters openen meldpunt over wet dwangzorg

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) opent een meldpunt waar psychiaters hun eerste ervaringen met knelpunten rond de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) kunnen melden. De NVvP maakt zich nog steeds ‘ernstige zorgen’ over de werkbaarheid van de nieuwe wet.

De NVvP sloeg in november al alarm over de Wvggz die per 1 januari van kracht is. De wet legt vast dat dwangzorg binnen de ggz kan worden verleend als mensen zichzelf of een ander benadelen. Ook maakt de wet het mogelijk dwangzorg in een thuissituatie te verlenen, dus niet alleen in een instelling. De NVvP maakt zich echter zorgen over de uitvoerbaarheid van deze wet. In een nieuwe brandbrief richting VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis schrijft NVvP-voorzitter Elnathan Prinsen van ‘vele psychiaters te horen dat zij zich ernstig zorgen maken over de uitvoerbaarheid en vele taken die op hen afkomen’.

Doordat de nieuwe wet ook probeert de rechtspositie van patiënten te verbeteren, vergt deze volgens de vereniging meer juridische procedures en meer administratief werk dan diens voorganger, de Wet Bopz. Psychiaters zullen veel tijd kwijt zijn aan het opstellen van uitgebreide zorgplannen en doorlopen van klachtenprocedures, waarschuwt de NVvP. Daardoor houden ze minder tijd over voor diagnostiek en behandeling van patiënten, en dat leidt weer tot langere wachttijden. De wet vergt volgens de vereniging 130 fte extra aan psychiaters.

Lees hier het volledige artikel.