Psychologische zorg vergoed bij eerstelijnsverblijf in 2018

Psychologische zorg maakt vanaf 1 januari 2018 ook onderdeel uit van eerstelijnsverblijf. Het gaat hierbij specifiek om psychologische zorg die door gedragsdeskundigen gegeven wordt. Dit maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend in een circulaire.

De beleidsregel en de tariefbeschikking van de NZa voor eerstelijnsverblijf voor het jaar 2018 zijn hierop aangepast. Omdat de inkoop voor 2018 al is afgerond, is het aan zorgaanbieders om hierover opnieuw in gesprek te gaan met zorgverzekeraars. In 2017 omvatte deze zorg: verpleging, verzorging, geneeskundige- of paramedische zorg. Maar geen psychologische zorg, terwijl die wel gegeven werd en noodzakelijk was. Het NIP ondernam daarom actie.

Signalen in 2017
In 2017 ontving het NIP meerdere signalen dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen steeds vaker mensen met een indicatie voor eerstelijnsverblijf werden opgenomen, maar dat er geen vergoeding was voor psychologische zorg. En dat terwijl psychologen wel vaak worden in gezet, bijvoorbeeld om een diagnose te stellen bij een vermoeden van cognitieve problematiek of als er sprake is van gedragsveranderingen bij een cliënt.

Lees hier het volledige artikel.