Reumachip onderdrukt artritis

Een implanteerbaar apparaatje dat met elektrische stroomstootjes de lichaamszenuw nervus vagus prikkelt, onderdrukt de verschijnselen van reumatoïde artritis. De resultaten van een onderzoek bij zeventien patiënten, uitgevoerd door het AMC met medewerking van het Feinstein Institute for Medical Research in New York en het bedrijf SetPoint Medica.

Dit bericht verscheen gisteren online in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Het is de eerste studie die aantoont dat de zogenoemde reumachip de ontstekingsactiviteit in het lichaam onderdrukt. Hierdoor nemen de klachten van patiënten met reumatoïde artritis (chronische gewrichtsontsteking) significant af. Er waren al resultaten bekend van een kleinere proef in het AMC met minder patiënten die soortgelijke resultaten liet zien. Dat onderzoek is nu uitgebreid tot patiënten die onvoldoende reageerden op meerdere antireuma medicijnen. Verder is het werkingsmechanisme onderzocht.
“Wij hebben nu voor het eerst kunnen aantonen dat het mogelijk is de productie van de ontstekingsbevorderende stof tumor necrosis factor (TNF) te remmen bij patiënten met reumatoïde artritis door middel van stimulatie van de vaguszenuw. Dit leidt tot verminderde ziekteactiviteit”, zegt onderzoeksleider Professor Paul Peter Tak van het AMC. “Het is denkbaar dat deze benadering ook werkt bij andere chronische ontstekingen in het lichaam, zoals de ziekte van Crohn, Parkinson en Alzheimer. De therapie is experimenteel en nog niet beschikbaar voor de patiëntenzorg.”
Lees hier het volledige artikel.