Reumaonderzoekers doen het uitstekend

Veel reumaonderzoekers in het nieuws op het moment. Dr. Nico Wulffraat (Utrecht) krijgt subsidie van ZonMw voor onderzoek naar een mogelijke behandeling tegen een tot nu toe onbehandelbare vorm van  jeugdreuma. Prof. dr. Désirée van der Heijde (Leiden) ontving een prestigieuze Duitse prijs voor haar uitmuntende reumaonderzoek. En in een van de meest toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften, The Lancet,  domineren de artikelen van Nederlandse reuma-onderzoekers. Prof. dr. Hans Bijlsma (Utrecht) geeft een overzicht van de stand van zaken van het onderzoek naar artrose. Dr. Dominique Baeten (AMC Amsterdam) schrijft over spondyloarthritis en prof.dr. Berent Prakken (Utrecht) over jeugdreuma. Het Reumafonds is ontzettend trots op deze onderzoekers, wiens onderzoeksgroepen ook door het fonds ondersteund worden.

Subsidie voor stamcelonderzoek jeugdreuma
De onderzoeksgroep van dr. Nico Wulffraat (UMC Utrecht) ontvangt 600.000 euro voor onderzoek naar een mogelijke behandeling met stamcellen bij slecht te behandelen jeugdreuma. De subsidie is onderdeel van de subsidieronde Translationeel Adult Stamcelonderzoek van ZonMW,  waaruit 4 projecten subsidie hebben ontvangen. ZonMw ZonMw financiert gezondheidsonderzoek, onder meer in opdracht van de rijksoverheid.

Bron: UMC Utrecht

Carol-Nachman-prijs voor prof. Désirée van der Heijde
Prof. dr. Désirée van der Heijde (LUMC) kreeg op 17 juni de Carol-Nachman-prijs van de Duitse Landeshauptstadt Wiesbaden uitgereikt. Bij de prijs behoort een bedrag van 37.500 euro. De Carol-Nachman-prijs is een van de
hoogst aangeschreven internationale onderscheidingen op het gebied van reumaonderzoek.

Prof. Van der Heijde ontvangt de prijs voor haar uitmuntende klinisch-wetenschappelijke onderzoekswerk op het gebied van de reumatologie. Volgens de tekst van de toekenning heeft Van der Heijde zich zeer verdienstelijk gemaakt in het onderzoek naar “outcome” van reumatische ontstekingsziekten. Onder “outcome” verstaat men het resultaat van medische behandelingen. Die outcome is te bepalen met behulp van verschillende objectieve maten van de ziekteactiviteit en de beleving van de patiënt, zoals pijn en kwaliteit van leven. De naam van prof. Van der Heijde is verbonden aan de definitie en validering van de activiteit index DAS28 van reumatoïde artritis, die wereldwijd als het standaardinstrument geldt voor het bepalen van reuma-activiteit.

Bron: LUMC Leiden

Lancetpublicatie prof. dr. Hans Bijlsma
In de Lancet van 18 juni een artikel van prof. dr. Hans Bijlsma, dr. Francis Berenbaum en dr. Floris Lafeber. Het artikel geeft een overzicht van de stand van zaken in het artroseonderzoek. Het laat ook zien dat onderzoekers verwachten dat binnenkort duidelijker kan worden aangegeven wanneer er nu daadwerkelijk sprake is van artrose. En ook dat er verschillende vormen (phenotypes) van artroseartrose zijn. De behandeling zal zich moeten aanpassen aan deze verschillende vormen (phenotypes).

In hetzelfde nummer schrijven prof. dr. Maxime Dougados en dr. Dominique Baeten over het onderzoek naar spondyloarthritis. Onder deze verzamelnaam horen de ziekte van Bechterew, artritis psoriatica en reactieve artritis.

Prof. dr. Berent Prakken, prof. dr. Salvatore Albani en prof.dr. Alberto Martini schrijven over de nieuwe behandelingen tegen jeugdreuma.

Bron: the Lancet