Roken versnelt begin maculadegeneratie

Ex-rokers en rokers ontwikkelen *neovasculaire (*natte vorm van maculadegeneratie) leeftijdsgebonden maculadegeneratie jaren eerder dan mensen die nooit gerookt hebben. Dat is een van de conclusies die Yara Lechanteur en collega’s trekken in JAMA Ophthalmology op basis van een retrospectieve cohortstudie (2015; epub 17 februari).

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen in de ontwikkelde landen. LMD kent een atrofische (‘droge’) en een neovasculaire (‘natte’) vorm. De leeftijd waarop LMD zich manifesteert is variabel, en volgens de auteurs is er weinig onderzoek naar de beginleeftijd. Om risicofactoren voor een eerdere beginleeftijd op te sporen, gingen zij aan de slag met data uit de ‘European Genetic Database’, verzameld in de periode april 2006-juli 2010. Zij selecteerden 275 patiënten met natte LMD die minimaal een keer het Radboudumc hadden bezocht.

Natte LMD begon op een gemiddelde leeftijd van 74,8 jaar, maar de beginleeftijd liep uiteen van 53,1 tot 90,7 jaar. Iets meer dan de helft van de patiënten was vrouw. Vergeleken met nooit-rokers kregen ex-rokers gemiddeld 4,9 jaar eerder maculadegeneratie. Voor huidige rokers was dit nog eerder: 7,7 jaar.

Lees hier het volledige artikel.