Rugpijn: wat kan je doen tegen scoliose?

Scoliose is een ernstige driedimensionale verkromming en verdraaiing van de ruggengraat. De wervelzuil maakt bij scoliosepatiënten een kromming naar opzij in de vorm van de letter S of C. Ook zitten de uitsteeksels van de ruggenwervels niet op een rechte lijn, maar draaien ze zoals de treden van een wenteltrap.

Deze draaiende wervels kunnen een druk uitoefenen op de ribben, die zich ook draaien. Op die manier kan zich een bochel aan de rug vormen. In sommige gevallen drukken de gedraaide wervels ook op de longen, waardoor de patiënt ademhalingsstoornissen ervaart.

Wat zijn de klachten bij scoliose?
Vooral bij jonge patiënten veroorzaakt scoliose weinig of geen ongemakken. Wanneer de patiënt ouder wordt, verergert de kromming meestal en kunnen er verschillende klachten optreden, zoals pijn en vermoeidheid. De meeste klachten ontstaan doordat je lichaam de kromming probeert te compenseren. De pijn kan dan ook op verschillende plaatsen optreden: de nek, schouders, rug en onderrug. Sommige patiënten krijgen te maken met chronische spierspanning.

Ernstige vormen van scoliose kunnen in een vergevorderd stadium ook tot chronische pijnbeschadiging van organen (bv. longen) en opvallende misvormingen leiden.

Lees hier het volledige artikel.