Ruim 5 miljoen voor cel- en gentherapie

Het nieuw nationaal platform DARE-NL heeft een subsidie van €5,3 miljoen ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Trudy Straetemans van het UMC Utrecht is de trekker van het platform. Immunoloog Harry Dolstra van het Radboudumc is een van de medeaanvragers. DARE-NL gaat de beschikbaarheid van celtherapie en gentherapie verbeteren. Zo kunnen meer patiënten gebruik gaan maken van deze innovatieve behandelingen.

Celtherapie is een behandeling met levende lichaamscellen. Meestal zijn dat cellen van het afweersysteem van de patiënt zelf. Deze afweercellen worden uit het bloed gehaald en moleculair bewerkt zodat ze kankercellen beter kunnen herkennen en vernietigen. Daarna krijgt de patiënt de bewerkte cellen per infuus weer toegediend. Van gentherapie is sprake als ook het DNA van de afweercellen wordt aangepast.

Veelbelovende behandelingen bereiken de patiënt nog niet
Celtherapie en gentherapie zijn veelbelovende behandelingen. Veel patiënten zijn na de therapie voor een langere tijd ziektevrij; sommige mensen genezen zelfs helemaal. Vooral voor patiënten die niet veel behandelopties hebben, kunnen deze therapieën een nieuw perspectief bieden. Ondanks deze grote belofte zijn er op dit moment niet veel cel- en gentherapieën voor patiënten beschikbaar. In Nederlands zijn het er slechts een paar. Veel cel- en gentherapieën stranden namelijk in hun ontwikkeling en bereiken de patiënt niet.

Lees hier het volledige artikel.