Slaapdoorbraken van 2014 op een rij

Ondanks het feit dat (genoeg) slaap voor iedereen belangrijk is, weten we nog lang niet alles over het hele fenomeen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in onze slaap en hoe slecht is slaaptekort nu écht? Ook het afgelopen jaar bogen wetenschappers zich over deze en andere vragen. De grootste slaapdoorbraken van 2014 op een rij.

1. Schade door te weinig slaap
Een onregelmatig slaappatroon met chronisch te weinig slaap brengt onomkeerbare schade toe aan de hersenen. Zelfs het inhalen van slaap heeft totaal geen zin. Door lange tijd weinig te slapen, sterven er neuronen in de hersenen af die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en je concentratie.

2. Risico op Alzheimer

Chronisch slaaptekort vormt een risico voor het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Dat bleek uit onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen. Het Nijmeegse team ontdekte dat iemand die een nacht wakker blijft, een ‘verkeerde eiwit’ minder snel afbreekt. Stapeling van dit zogeheten amyloïd-bèta in de hersenen wordt gezien als een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van Alzheimer.

3. Weg met die smartphone

De grootste oorzaak voor slaaptekort is volgens Britse onderzoekers het gebruik van smartphones, tablets en computers vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat smartphoneschermen uitstralen onderdrukt de productie van het slaapinducerende hormoon melatonine. “Het is daarom belangrijk om deze apparatuur te vermijden voor het slapengaan”, zo waarschuwde Richard Wiseman, hoogleraar in de psychologie.

Lees hier het volledige artikel.