‘Slimme’ rolstoel meet effecten langdurig gebruik

Een slechte zithouding in een rolstoel leidt tot lichamelijke ongemakken en vermoeidheid. Een ‘slimme’, met sensoren uitgeruste rolstoel moet nu meer inzicht geven in de optimale zithouding om zo de negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik te voorkomen.

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen brengt dagelijks uren zittend door, met soms nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren. Zo kunnen door een voortdurende druk wonden ontstaan die lastig zijn te genezen. Ook kost een slechte zithouding energie, wat ten koste gaat van de zelfredzaamheid van de rolstoelgebruiker.

Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen IT-dienstverlener SAP, zorgorganisatie Sensire en Life & Mobility meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken zoals decubitus. Hiertoe heeft SAP in co-innovatie met de Nederlandse rolstoelenfabrikant Life & Mobility, ergotherapeuten, het wetenschapsveld en gebruikers vier rolstoelen uitgerust met elk elf sensoren. De sensoren geven elke vier seconden informatie door over drukverdeling, temperatuur en de zithouding van de gebruiker.

Lees hier het volledige artikel.