Smaaktest en -paspoort als hulp bij smaakverlies

Het smaak- en reukorgaan kunnen worden aangetast door een ziekte als COVID-19 of behandelingen zoals een chemokuur. Het UMCG in Groningen biedt hulp bij smaakproblemen door middel van een smaaktest, afgenomen door diëtisten, en persoonlijke adviezen in een smaakpaspoort.

Bij opgenomen patiënten gaat dit paspoort ook naar de keuken van het UMCG.

Papieren strips met smaken
In het UMCG kunnen mensen met smaak- of geurverlies een smaaktest doen. ‘Je hebt 5 basissmaken: zout, zuur, bitter, zoet en umami’, legt diëtist Madieke Douma uit. ‘Om te onderzoeken welke smaken een patiënt nog proeft en wel of niet lekker vindt, laat ik ze papieren strips met deze smaken proeven.

Ook test ik of ze prikkelingen die peper, gember of wasabi geven, prettig vinden. En als hun reuk is aangetast, laat ik ze ook ruiken aan staafjes met de geuren nootmuskaat, kaneel, munt en basilicum.’ 

Lees hier het volledige artikel.