Sneller een diagnose stellen en eerder behandelen bij longkanker dankzij bloedanalyse

Met een bloedanalyse kan er sneller bepaald worden of een patiënt met klachten die passen bij longkanker, daadwerkelijk de ziekte heeft en of het mogelijk is die met gerichte therapie te behandelen.

Twee jaar geleden voerde het Catharina Ziekenhuis dat bloedonderzoek in, in de klinische praktijk. “Voor ons is het routine geworden”, zegt Volkher Scharnhorst, hoofd van het Algemeen Klinische Laboratorium van het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan de TU/e. “Daarmee maken we impact en dat onderscheidt ons van de rest van Nederland.”

Acht jaar geleden begon Scharnhorst het onderzoek naar het opsporen van longkanker in bloed. Destijds vond een onderzoek naar kanker altijd plaats door een patholoog die een stukje weefsel onderzocht. “Bij een biopsie neemt de longarts via de luchtpijp wat weefsel weg,” legt Scharnhorst uit. “Dit is een tamelijk belastende en onprettige ingreep en niet altijd succesvol. Soms moet de patiënt terugkomen. Onze vraag was of het ook mogelijk is een betrouwbare diagnose te stellen op basis van bloedanalyses.”

Lees hier het volledige artikel.